A koronavírus komoly hatással volt számos országra, de mégis a vendéglátásban és az éjszakai életben dolgozók érezték meg a leginkább a hatásait. Szinte nem is volt olyan ország, ahol nem zártak be hosszú hónapokra az éttermek, pubok és éjszakai mulatók, a bennük dolgozók pedig utcára kerültek.

Németországban komoly problémát okoznak azok a nők, akik az éjszakai életben dolgoztak a pandémia előtt, majd a vírus kitörésekor bevételek nélkül maradtak. Nekik nem maradt más választás, mint az illegális utcai munka, ahol komoly veszélynek vannak kitéve.

Jelentősen nőtt az elindított ügyek száma

Az, hogy ez mennyire égetően komoly probléma, már a tárgyalásos szakaszba jutott elkövetések száma is mutatja. Kemptenben például a 2020-as 4 ügyről 2021-re 20-ra nőtt az ügyek száma, míg Memmingenben a 13-as ügyszám nőtt 44-re.

A rendőrség ugyanezekekkel a problémákkal szembesül az utcákon, hiszen folyamatosan járőröznek a jól ismert helyeken.

Az illegalitásban dolgozók is komoly veszélyben vannak. Míg korábban ellenőrzött körülmények között, legálisan végezhették a munkájukat, addig most semmiféle védelemben nem részesülnek, ráadásul a szervezett bűnözés is rájuk települt. Mindennapossá vált az erőszak, a fenyegetés és a nők kihasználása.

Németország országszerte komoly ellenőrzésekkel és szankciókkal próbálja felszámolni ezeket a bűnözői csoportokat, az illegálisan dolgozó nőket pedig visszaterelni a legális helyekre. Az viszont, hogy ez mennyire sikerül, azon is múlik majd, hogy milyen gyorsan térnek vissza a vendégek a korábbi éjszakai mulatókba, helyekre.