Vörösnek vagy irritáltnak tűnik a macskája szeme? Sokat pislog vagy hunyorog? Lehet, hogy az alábbi szemproblémák egyike áll a hátterében:

  1. Rózsaszín szem (kötőhártya-gyulladás)
  2. Szaruhártya károsodás
  3. Szemgyulladás (uveitisz)
  4. Glaukóma
  5. Entropium
  6. Szaruhártya-gyulladás (keratitis)
  7. Szemhéj tömeg
  8. Szürkehályog

Az a csodálatosan gyönyörű macskaszem ..

Mielőtt rátérnénk a macska szembetegségek és tüneteik leírására, vessünk egy gyors pillantást a macskaszem felépítésére, amely hasonló a saját szemünkhöz. A főbb részek a következők:

  • Szaruhártya – A szem elülső részén kialakuló átlátszó külső réteg.
  • Lencse – A szivárványhártya mögött helyezkedik el, és a fénysugarak fókuszálása érdekében változtatja alakját.
  • Pupilla – A szem sötét színű közepe, ahová a fény bejut.
  • Írisz –A szem kör alakú, színes része.
  • Retina – A szemgolyó belsejét borítja, és a látóidegen keresztül vizuális információkat küld az agyba.

A macskáknak van egy harmadik szemhéjuk is a szemük belső sarkában. Ez segít nedvesen tartani a szemet és megóvni a sérüléstől.

Rózsaszín szem (kötőhártya-gyulladás)

A macskák ugyanúgy elkaphatják a kötőhártya gyulladást, mint az emberek. A gyulladás akkor alakul ki, amikor a szemgolyót körülvevő nedves szövet (az úgynevezett kötőhártya) begyullad. A tünetek közé tartozik az ismerős rózsaszín vagy vöröses szín, ragacsos szemváladék és duzzanat. Ennek többféle oka lehet:

  • Bakteriális fertőzés –Ha macskája rózsaszín szemét bakteriális fertőzés okozza, állatorvosa valószínűleg antibiotikumot ír fel, hogy segítsen a betegség megszüntetésében.
  • Vírus –Az olyan gyakori macskavírusok, mint a macskaherpeszvírus (FHV-1), rózsaszín szemet okozhatnak. A vírusok nem reagálnak az antibiotikumokra, de állatorvosa helyi vagy szájon át szedhető vírusellenes gyógyszert javasolhat a kezelésére.
  • Allergének –Különböző allergének, például pollenek, fű, cigarettafüst, por vagy parfümök okozhatják a rózsaszín szem tüneteit. Ha tudja, hogy mi okozza a macskája allergiás reakcióját, megpróbálhatja távol tartani tőle. Állatorvosa gyógyszereket, például antihisztamint is javasolhat.

A rózsaszín szem fájdalmas lehet macskája számára, és súlyosbodhat, ha vár a kezeléssel, ezért az első tünetek jelentkezésekor keresse fel állatorvosát.

Szaruhártya károsodás

A macska sokféleképpen károsíthatja a szaruhártyáját. Macskája véletlenül megvakarhatja a szemét, miközben megpróbálja kielégíteni a viszketést. Egy kis szennyeződés, törmelék vagy apró bogár is kerülhet bele. Vagy a szemét egy másik macskával vagy állattal való veszekedés során kaparhatja meg.

Előfordulhat, hogy a szaruhártya sérülésének jeleit látja, például bőrpír, könnyezés vagy vér a szemben. Azt is észreveheti, hogy a macskája hunyorog, pislog, vagy az arcát tapogatja. Ha azt gyanítja, hogy macskája szaruhártyája megsérült, vigye állatorvoshoz.

Belső szemgyulladás (Uveitisz)

Amikor az uvea, a szem színes, ereket tartalmazó része begyullad, uveitisznek nevezzük. Ez az állapot fájdalmas lehet, és ha nem kezelik, hatással lehet macskája látására. A tünetek közé tartozhat a szem pupilla méretének megváltozása, a homályosság, a bőrpír, a túlzott könnyezés és a váladékozás.

A cicák esetében az Uveitis (belső szemgyulladás) bekövetkezhet a szemet ért trauma, bakteriális fertőzés, autoimmun betegségek, fertőző betegségek, mint a Feline Leukemia Virus ( FeLV) vagy a Feline Immunodeficiency Virus (FIV), parazita betegségek, mint a Toxoplasmosis, vagy rák miatt. A kezelés a kiváltó októl függ. A bakteriális fertőzés kezeléséhez például antibiotikumokra lesz szükség. Ha a szem rákos, akkor lehet, hogy műtéti úton el kell távolítani.

Glaukóma (zöldhályog)

Ez a fájdalmas állapot akkor lép fel, amikor a szemgolyóban lévő folyadék nem folyik le megfelelően. Ez nyomást okoz a szemgolyóban, és vaksághoz vezethet. A tünetek közé tartozik a könnyezés, a bőrpír, a homályosság és a tág pupillák kitágulása. A szem a megnövekedett nyomás miatt kidudorodhat.

A glaukóma gyógyszerekkel kezelhető a folyadéktermelés csökkentése és a vízelvezetés elősegítése érdekében. Súlyos esetekben műtétet lehet javasolni.

Entropium

Amikor a szemhéj szélei befelé hajlanak, a szem szempillái a szaruhártyához dörzsölődnek, ez az állapot az úgynevezett entropium. Ha ez bekövetkezik, az szaruhártya károsodásához és hegesedéséhez vezethet. Keresse fel állatorvosát, ha az entropium jeleit észleli, például túlzott könnyezést, hunyorgást, bőrpírt vagy megereszkedett bőrt a szem körül.

Szaruhártya-gyulladás (keratitis)

A szaruhártya gyulladását, amelyet keratitisnek nevezünk, számos dolog okozhatja, például a szemet ért trauma, bakteriális fertőzés vagy szembetegség. Keratitist okozhat macskaherpeszvírusnak való kitettség vagy a szemet ért trauma, például karmolás vagy más sérülés.

A keratitis jelei közé tartozik a bőrpír, duzzanat, váladékozás, túlzott könnyezés, hunyorgás, az erős fény kerülése és a szem elszíneződése. A kezelés a kiváltó októl függ, és magában foglalhat helyi antibiotikumot vagy vírusellenes gyógyszereket.

Szemhéj duzzanat

Ha azt látja, hogy macskája szemhéján csomó képződik, vagy olyan jeleket észlel, mint a duzzanat, túlzott könnyezés, bőrpír vagy váladékozás, forduljon állatorvosához. A macskák szemhéjtumorai gyakran rákosak, és a prognózis jobb lehet, ha korai stádiumban észlelik. Állatorvosa megfelelő kezelést tud javasolni, amely magában foglalhatja a daganat sebészi eltávolítását, különösen, ha az rákos.

Szürkehályog

A szürkehályog akkor alakul ki, amikor a szem normális esetben átlátszó lencséje fehérré és zavarossá válik. Ez az állapot bizonyos fajtáknál, például a perzsáknál és a himalájaiaknál gyakrabban fordul elő. Az idősebb macskák és a cukorbeteg macskák szintén hajlamosak a szürkehályog kialakulására.

Ez az állapot hatással lehet a macska látására, és végül vaksághoz vezethet. Vigye macskáját állatorvoshoz, ha szemében zavarosságot észlel.

Tippek a macska szemének ápolására

Vannak olyan dolgok, amelyekkel segíthet megőrizni macskája szemének fényességét, ragyogását és egészségét. Például:

  • Ellenőrizze a szemüket – Nézzen rendszeresen a macskája szemébe. Ha olyan problémákat észlel, mint a bőrpír, zavarosság, fekete foltok a szem színes részén, vagy váladékozás, forduljon állatorvosához.
  • Ütemezzen be rendszeres egészségügyi vizsgálatokat – A rutinszerű állatorvosi látogatások fontosak macskáink számára. Segíthetnek abban, hogy macskája általános egészségi állapota megfelelő legyen, és lehetőséget adnak az állatorvosnak arra, hogy a szemproblémákat és egyéb problémákat korai stádiumban felismerje.
  • Óvatosan tisztítsa meg a szemüket – A macskák általában maguk gondoskodnak az ápolásról, de ha a szemük körül szennyeződést észlel, óvatosan megtisztíthatja egy nedves vattapamaccsal. Vigyázz, hogy ne érintsd meg magát a szemet, mert megsérülhet a szaruhártya. Ha megfürdeti a macskáját, akkor azt az időt is felhasználhatja a szem körüli tisztálkodásra.
  • Tartsa a macskáját bent – Minden macskát bent kell tartani a lakásban, hogy biztonságban és egészségben maradjon. Ha macskája kimegy a szabadba, a bokrok között szaladgálva vagy egy másik macskával vagy állattal harcolva megsérülhet a szeme. Elkaphat egy fertőző betegséget is, ami olyan problémákat okozhat, mint a rózsaszín szem vagy az uveitisz.