A szájkosár nemcsak más kutyák és emberek védelmére szolgál. A megfelelően kiválasztott szájkosár életmentő lehet, ha kutyád hajlamos felenni mindenfélét a földről.

Emellett szájkosár viselése kötelező lehet kutyád számára.

Annak érdekében, hogy ez a sokszor kötelező és életmentő eszköz megfelelően szolgálja a célját néhány dolgot át kell gondolnod vásárlás előtt.

Mikor kötelező kutyádnak viselnie?

A közforgalmú közlekedési eszközön a kutyáknak kötelező a viselete. Ezen szabály alól kivételt jelentenek a vakvezető és a mozgáskorlátozottakat segítő kutyák. Aki szájkosár nélkül utaztatja kutyáját ilyen eszközökön, szabálysértést követ el. Ennek a büntetése pénzbírság, közmunka, de akár elzárás is lehet.

Emellett a kutya viselkedésének megfelelően állatorvosnál és kutyakozmetikusnál is ajánlott lehet a használata.

Milyen szájkosarat válassz?

A két alap típus a klasszikus kosár forma és a szájszíj.

A szájszíj viselését csak rövid ideig javasoljuk, mivel a lihegés akadályozásával kutyád könnyen hőgutát kaphat, főként a nyári melegben. Emellett a víz és jutalomfalat felvételét is korlátozza.

Klasszikus kosárformát többféle anyagból is készítenek.

A műanyag vagy a szilikonos szájkosarak egyaránt alkalmasak lehetnek hosszantartó viselésre, mivel nem akadályozzák a lihegést, rugalmasak, kényelmes viseletet jelentenek a kutyák számára. Emellett az ilyen anyagú szájkosár viselése mellett tréning során (pl. tömegközlekedéshez való szoktatás) könnyen jutalmazhatjuk kutyánkat.

A fémből készült kosarak használatával télen vigyáznunk kell, ugyanis könnyen hozzátapadhat a fémhez kutyánk orra vagy nyelve, ami igen fájdalmas élményt is okozhat számára.

Felevés ellen válassz olyan kosárforma szájkosarat, aminek eleje zárt, így kutyád biztosan nem fogyasztja el, amit talál.

Hogyan szoktasd hozzá kutyádat a szájkosár viseléséhez?

Az erőszakkal felhelyezett szájkosár kutyádnak kellemetlen, traumatikus élmény is lehet.

Előre látó gazdaként még akkor kezd el a szájkosárra való szoktatást, amikor még nincs rá szükségetek.

A szájkosáron keresztül való jutalmazással, vagy a szájkosárba fagyasztott finomsággal egyszerűen hozzászoktathatod kutyádat a viseléséhez.

A kulcs a fokozatosság és a türelem. A tréning alatt pedig soha ne add fel kényszerrel kutyádra, mert az lassítja a tréninget és késlelteti az eredményt.

Hogyan válaszd ki a méretét?

A legtöbb gyártó a szájkosár belső kerületét adja meg, tehát a méretválasztáshoz egyszerűen mérd meg kiskutyád orrtövének kerületét.

A szájkosarakat rögzítő pántok méretét a gyártók az orrmérethez igazítják. Emellett fokozatmentesen állítható szíjak gondoskodnak arról, hogy biztosan megfelelő legyen a szájkosár mérete.