A cukkini, avagy a zsenge tök, jelentős A-vitamin és Kálium-forrásnak számít. Az A-vitamin zsírban oldód, ezért a cukkini mellé érdemes zsírokat is fogyasztani.
Az A-vitamin hozzájárul az erős immunrendszer kialakításához, és a korai ráncok kialakulását is megakadályozhatja. Ezenkívül az éles látás legfontosabb vitaminja és még a hajszálakat is erősíti. Írja a Mindenütt Nő blogja.
Ízét tekintve elég enyhe ahhoz, hogy jól alkalmazkodjon a környezetéhez, ezért rengeteg felhasználási módja van. Szénhidrát tartalma elhanyagolható (a citromban is több van). Most egy igazán kellemes, tavaszias vegán receptet hoztam a cukkini felhasználásához.
Töltött cukkini vegán módra
Négy személyre az alábbi adagot vehetjük alapul:
Hozzávalók:
- 4 nagy cukkini, hosszában kettévágva
- Dió, mandula, mogyoró – vagy ízlésnek megfelelően bármilyen mag a megfelelő zsírmennyiség bevitele miatt
- Olvasztható növényi sajt
- 1 nagyobb édes burgonya
- 3 marék borsó
- 3 gerezd fokhagyma
- Teljes kiőrlésű liszt
- Bazsalikom, só és bors
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra
- A félbevágott cukkinik belsejét kaparjuk ki egy tálba, majd a cukkinikat, sütőpapírral bélelt tepsibe fektessük.
- A magokat (dió, mandula, mogyoró) pörköljük meg, majd daráljuk durvára
- Főzzük meg az édesburgonyát és a borsót. Ha megpuhultak, pépesítsük őket.
- A fokhagymákat zúzzuk össze, és keverjük hozzá a borsót, édesburgonyát, magokat. Szórjuk meg kevés liszttel a keveréket és alaposan keverjük el az összetevőket.
- Az egyveleget sóval, borssal, bazsalikommal ízesítsük, majd töltsük meg a cukkíniket.
- Sütés előtt szórjuk meg reszelt sajttal a cukkíniket, majd 15 perc alatt (a sajt barnulásáig) süssük készre az ételt.
Tipp: burgonyával, snidlinggel díszítve tálaljuk.
Jó étvágyat!
Forrás: Mindenütt Nő