A cukkini, avagy a zsenge tök, jelentős A-vitamin és Kálium-forrásnak számít. Az A-vitamin zsírban oldód, ezért a cukkini mellé érdemes zsírokat is fogyasztani.

Az A-vitamin hozzájárul az erős immunrendszer kialakításához, és a korai ráncok kialakulását is megakadályozhatja. Ezenkívül az éles látás legfontosabb vitaminja és még a hajszálakat is erősíti. Írja a Mindenütt Nő blogja.

Ízét tekintve elég enyhe ahhoz, hogy jól alkalmazkodjon a környezetéhez, ezért rengeteg felhasználási módja van. Szénhidrát tartalma elhanyagolható (a citromban is több van). Most egy igazán kellemes, tavaszias vegán receptet hoztam a cukkini felhasználásához.

Töltött cukkini vegán módra

Négy személyre az alábbi adagot vehetjük alapul:

Hozzávalók:

  • 4 nagy cukkini, hosszában kettévágva
  • Dió, mandula, mogyoró – vagy ízlésnek megfelelően bármilyen mag a megfelelő zsírmennyiség bevitele miatt
  • Olvasztható növényi sajt
  • 1 nagyobb édes burgonya
  • 3 marék borsó
  • 3 gerezd fokhagyma
  • Teljes kiőrlésű liszt
  • Bazsalikom, só és bors

Elkészítés:

  • Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra
  • A félbevágott cukkinik belsejét kaparjuk ki egy tálba, majd a cukkinikat, sütőpapírral bélelt tepsibe fektessük.
  • A magokat (dió, mandula, mogyoró) pörköljük meg, majd daráljuk durvára
  • Főzzük meg az édesburgonyát és a borsót. Ha megpuhultak, pépesítsük őket.
  • A fokhagymákat zúzzuk össze, és keverjük hozzá a borsót, édesburgonyát, magokat. Szórjuk meg kevés liszttel a keveréket és alaposan keverjük el az összetevőket.
  • Az egyveleget sóval, borssal, bazsalikommal ízesítsük, majd töltsük meg a cukkíniket.
  • Sütés előtt szórjuk meg reszelt sajttal a cukkíniket, majd 15 perc alatt (a sajt barnulásáig) süssük készre az ételt.

Tipp: burgonyával, snidlinggel díszítve tálaljuk.

Jó étvágyat!

Forrás: Mindenütt Nő