Már az ősember is felismerte, hogy a különböző növények különböző hatással bírnak. Hosszas kísérletezésekbe és megfigyelésekbe telhetett, mire mindegyik hatását felismerték.

Napjainkban rengeted gyógynövényt ismerünk

Napjainkban rengeteg fűszert és dísznövényt ismerünk, és rengeteget mi magunk is termesztünk otthon. Szerencsére nekünk már nem kell vesződnünk az olyan kérdésekkel és gondolatokkal, hogy vajon melyik növény ehető és melyik nem. Az egyik felhasználási területe a növényeknek a gyógyászat. De mitől is minősül egy növény gyógynövénynek?

Két féle értelmezés létezik ennek megválaszolására, egy tágabb és egy szűkebb. A tágabb értelmezés szerint minden olyan növény, melyet az ember a hagyományok vagy az irodalmi adatok alapján, a bennük lévő hatóanyag miatt gyógyászati célokra valaha használta. Szűkebb értelemben azok a növények minősülnek gyógynövénynek, melyeket a gyógyászatban való felhasználáshoz valamilyen hivatalos forrás engedélyezett.

Már az ősi kultúrák is foglalkoztak a gyógynövényekkel

Már az ősi kultúrák is komolyan foglalkoztak a gyógynövények megismerésével és használatával, több ezer növényt ismertek és alkalmaztak. A rómaiak, az időszámításunk előtti 3500 körülről származó egyiptomiak és az ókori kínaiak is rendkívül széles ismeretekkel rendelkeztek a gyógynövények felől. Mind-mind több száz, ha nem ezerfajta gyógyászatban használatos növényt ismertek, melyek segítségével kisebb-nagyobb műtéti beavatkozásokat is végeztek.

Nem volt számukra idegen a vérzés- és fájdalomcsillapítás vagy a vérnyomás csökkentés, persze mind gyógynövények segítségével. A gyógyszeriparban a rengeteg növényfajtát különböző eljárások útján dolgozzák fel és vonják ki belőlük a megfelelő hatóanyagot. Vannak, amikből a kivont hatóanyagot tisztán értékesítik és vannak, amelyeket más anyagokkal vegyítve.

Szinte minden betegségre található egy természetes megoldás, azaz szintetikus mesterséges anyagok nélkül is egészségesek maradhatunk. Egy erdőben végig sétálva nem is tudjuk, hogy milyen sok hasznos gyógynövény kerül a lábaink elé. Sok állat is felismerte a jótékony hatásaikat, így, ha valamilyen fájdalmaik vannak, akkor céltudatosan keresik a megfelelő növényeket.

A színes palettát tekintve nem meglepő, hogy a középkorban többek között azokat, akik ismerték a különböző növényeket, boszorkánynak titulálták. Szerencsénkre ettől függetlenül a sok hasznos növény hatásainak ismerete többnyire fennmaradt, így a modern világ emberének nem kellett újra kikísérleteznie őket.