A múlt század egyik legnagyobb találmánya a C-vitamin, amelyet Nobel-díjas magyar tudósuknak köszönhetünk. Ezzel milliók életét tette jobbá, vagy egyenesen mentette meg a kutató, tehát felfedezésének jelentősége elvitathatatlan. A továbbiakban ismerkedjünk meg röviden az orvos és biokémikus felfedezésével és ennek konkrét hatásaival!

A tengerészetben már évszázadok óta a citrusféléket használták a skorbut megelőzésére, valamint a vitaminokat is felfedezték már az 1910-es években. Szent-Györgyi Albert az 1930-as években kezdett tüzetesebben foglalkozni a témával. Pár évre rá pedig már meg is született az eredmény. Főleg a paprikából tudott kinyerni C-vitamint, amelyet később szabadalmaztatott is. 1937-ben pedig neki ítélték mind az orvosi, mind a fiziológiai Nobel-díjat is.

De mit jelent ez számunkra a mindennapokban?

A C-vitamin, – amely a közhiedelemmel ellentétben nem a narancsban található meg a legnagyobb mértékben, hanem a sárga paprikában, a feketeribizliben és a petrezselyemben, – számos területen van jó hatással a szervezetünkre.
Először is az ideg- és immunrendszerünk normális működéséhez elengedhetetlen ez a vitamin. Ezen kívül sokat segíthet a hétköznapokban is, hisz a fáradtság érzetét is számottevő mértékben csökkenti.

Tehát milyen zöldségeket fogyasszunk, ha minél több C-vitamint szeretnénk a szervezetünkbe juttatni? A top 3 helyet elfoglaló zöldségeket már említettük, de ezeken kívül még megannyi lehetőségünk van. Piros paprika, káposzta, torma, kivi, brokkoli, kelbimbó, citrom és persze a piros bogyós gyümölcsök.
De akár tabletta formában is bevehetjük, ha nem jutnánk hozzá ezen zöldségek vagy gyümölcsök valamelyikéhez.