Általános iskola alsó tagozatban a kisgyermekek nyelvtan vagy olvasás óra keretein belül megismerkednek néhány magyar közmondással, persze addigra már néhányat biztosan ismernek. A népdalokhoz hasonlóan szájhagyomány útján terjednek, hol hozzátesznek kicsit, hol pedig elvesznek.

A közmondások többsége népi bölcsességre alapszik

A közmondások többsége népi bölcsességre alapszik és ha elkezdjük boncolgatni őket észrevehetjük, hogy nem pusztán üres szavak, hanem tényleges jelentéssel bíró idézetek, melyek rengeteg élethelyzetre illenek. Szinte minden szituációra illik egy jól megválasztott közmondás, viszont igen klisé, vagy akár közhely lehet, ha folyton ezekkel dobálózunk. Olyannyira sokszínűek és változatosak, hogy állítunk valamit az egyik közmondással, biztosan találnánk rá egy másikat, ami pont az ellentét jelenti.

Gondoljunk csak bele például „Járt utat járatlanért el ne hagyj!” mondja az, aki a biztonságra és a megfontoltságra alapoz. Ezzel szemben mondhatnánk „Kockázat nélkül nincs nyereség”. A két közmondás teljesen ellentétes jelentéssel bír, mégis mindenki találna az életében olyan pillanatot, amikor az egyiket és olyat is, amikor a másikat követte.

Ebből kiindulva természetesen vannak olyan közmondások is, melyek azonos jelentéssel bírnak, mint például „Egyik kutya, másik eb.” és az „Egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz”. Rengeteg bölcsességre tehetünk szert, ha minél több közmondást megismerünk és az alkalomhoz illőket felidézzük magunkban és annak megfelelően cselekszünk.

A közmondások nem véletlenül alakultak kis és terjedtek el, hiszen olyan élethelyzeteket és szituációkat idéznek, melyek rengeteg emberrel előfordulnak, nem is egyszer. Fennmaradásukat az is segítette, hogy sokszínűségüknek köszönhetően minden kontextusba beleillenek, nem kötöttek és könnyen megjegyezhetőek, így az ember hamar magáénak érezheti.

Színesítik a beszélgetéseket is

Habár senki nem fog minket zseninek tartani, ha folyamatosan szólásokat és közmondásokat idézgetünk, egy-egy helyzetben igencsak színesítheti a beszélgetést és megkönnyítheti az önkifejezésünket.

Az, hogy pontosan hány darab közmondásunk létezik nem tudjuk, ugyanis rendkívül nehezen összegyűjthetők és sokan sokféleképpen ismerik őket. Persze voltak próbálkozások és vásárolhatóak közmondásokat tartalmazó gyűjtemények, de kérdéses, hogy mennyire átfogóak és mennyi maradhatott ki belőlük.