Érezted már úgy, hogy a világod kezd szétesni amiatt, mert az élet lehetetlennek tűnő kihívásokkal bombáz? Előfordult már, hogy tehetetlennek érezted magad, és szívesebben töltötted volna úgy a napjaidat, mint egy magányos zombi? Nos, megnyugtatunk, nem vagy egyedül ezzel az érzéssel, és a jó hír az, hogy léteznek módok ezeknek az akadályoknak a megfelelő kezelésére és leküzdésére.

Ilyen például a családállítás terápia is, amely egy hatékony eszközt jelent a problémáid mélyebb gyökereinek megértéséhez. Hellinger eredetileg a második világháború idején dolgozta ki ezt az eljárást, és jelenleg mintegy 35 országban széles körben alkalmazzák az emberekben kialakult mentális blokkok okának megfejtésére.

Mi az a családállítás?

Az élethez és a világhoz való hozzáállásodat erősen befolyásolja a családod. Hiszen közöttük nősz fel, és tőlük tanulod meg az első szabályokat és a viselkedési módokat. Némelyikük már generációk óta a családodban van, és tudat alatt ez továbbadódik.

A „tudat alatt” itt egy fontos kulcsszó, mivel gyakran nem vagy tisztában azzal, hogy mindez mennyire befolyásol téged. Bert Hellinger ebben látta a problémát, és ezért fejlesztette ki a családállítást, amely felnyitja a szemedet. Sőt, még olyan dolgokat is felfedhet előtted, amelyekről korábban nem is tudtál. Például az, hogy a testvéred rossz kapcsolata az egyik szülőddel tudat alatt mennyire megterhel.

Hogyan zajlik egy ilyen foglalkozás?

A családállítás egy olyan folyamat, amelynek a segítségével az emberre gyakorolt rendszerszintű hatások láthatóvá válnak. A foglalkozás során a páciens kiválasztja az ismeretlenekből álló csoportból azokat az egyéneket, akik a családtagjait képviselik, és ők az előzetesen hallott információkból megpróbálnak lefesteni egy képet. Így az érintett külső megfigyelőként jobban átláthatja a helyzetet. Miután tudatosult benne, hogy mi az, ami nem működik jól a családjában, a facilitátor elkezdi megváltoztatni a szereplőket, és így közösen figyelhetik meg, hogy ennek milyen hatásai is vannak. Ez pedig elősegítheti, hogy megfelelő megoldás szülessen a helyzetre.

Fontos azonban megemlíteni, hogy ez a bizonyos kép nem minden esetben alakul ki azonnal az érintettben. Eltarthat egy ideig, amíg az összes információ kellő hatást gyakorol rá, és készen áll a fenntartható megoldások megvalósítására. Olyan akut problémák esetén pedig, amelyeket már nem tud egyedül kezelni, intenzívebb támogatásra lehet szükség. Ilyenkor már családterápia javasolt.