Annak ellenére, hogy a szivattyú modern találmánynak tűnik, a korai változatokat már az ókorban is használták az emberek. Egyiptomban több ezer évvel ezelőtt csavar formájú eszközöket alkalmaztak arra, hogy az alacsonyabban fekvő területekről a magasabban meghúzódó termőföldekre szállíthassák a vizet.  A szivattyúk őseit még emberi, illetve állati erővel hajtották meg. Az elektromosság felfedezésével a szivattyúzás is egyszerűbbé és könnyebbé vált.

A manapság használatban levő szivattyúk között nagy népszerűségnek örvend a kerti szivattyú. Ezt a berendezést általában öntözésre alkalmazzák. Különösen jó szolgálatot tehet a ház körüli veteményes locsolásában egy kútrendszerhez csatlakoztatva. A hordozható kerti szivattyú a hideg hónapokban fedett helyiségben pihentethető. A téliesítésnél csupán két dologra kell figyelni. A szivattyút hosszabb szünetekre mindig víztelenítve célszerű eltenni, a lapátokat pedig a gyorsabb újraindítás kedvéért nem árt némi olajjal átkenni.

AQUINNA-Solo kerti szivattyú, kép forrása: Szivattyú Világ www.szivattyuvilag.hu

A homokosabb vizű kútnál olyan szivattyút vásároljunk, amelynek homoktűrése megfelelő és nem okoznak gondot számára a lebegő homokszemcsék. A bekötés előtt tanulmányozni kell a használati útmutatót, de, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, kérhetjük szakember segítéségét is. Igaz ez a vásárláskor felmerülő problémákra is. A megfelelő szivattyú kiválasztásában az olyan online webáruházak, mint a szivattyuvilag.hu munkatársai rengeteg hasznos tanácsot adhatnak. A cég Etyek központtal boltot is üzemeltet, ahol szintén nagy szakértelemmel várják a kedves látogatókat.

Mire jó egy búvárszivattyú?

A búvárszivattyút sokan összetévesztik a merülőszivattyúval pedig az utóbbi elsősorban szennyvíz esetén használatos. A merülőszivattyú úgy lett megtervezve, hogy a vízben található nagyobb szennyeződések elszállítása se jelentsen számára túl nagy gondot.

A búvárszivattyú általános felhasználási területe a fúrt kutak. A felépítését könnyen meg lehet érteni, a berendezés egy víztől elzárt motorral és egy felette elhelyezkedő szivattyútesttel rendelkezik.  A búvárszivattyú esetében fontos a megfelelő vízellátás, ennek hiányában ugyanis a motor hűtése nem biztosított és a szerkezet gyorsan tönkre mehet.