Bár sokan letesznek róla, de kétségtelenül vannak príma tippek és remek módszerek arra, hogyan lehet ügyesen berendezni egy kis lakás belső terét, amely nem csak hangulatos helyet kínál a nyugodt elvonuláshoz, hanem segítségével tényleg bőséges teret is ki tudunk alakítani.

Kis lakások – nagy lehetőségekkel

Az alábbi lakberendezési ötleteinkkel a legkisebb otthonokban is nagyszabású otthonosság teremthető. Alkalmazzunk belőlük csak néhányat, vagy akár az összeset: az elvárt siker biztosan garantált!

Természetes fény

Ha a szobát optikailag szeretnénk bővíteni, valószínűleg a „fény” lesz a legfontosabb varázsszó, ami először eszünkbe jut. Azonban a fényforrásokat helyesen kell használni. Amennyiben nagy ablakokkal rendelkezünk, félig már nyert ügyünk van a nappali megvilágítás tekintetében. Az esti fényekkel kapcsolatosan általában egy nagy mennyezeti lámpa helyett jobb, ha több kicsi, közvetett fényforrás van a helyiségben, ami több fényzónára osztja a helyiséget, ami biztosan a méret csodáját eredményezi majd.

Átlátszó függönyök

Célszerű minél több fényt beengedni a kis szobákba, hogy azok minél nagyobbnak tűnjenek. Éppen ezért sokan nem tesznek fel egyáltalán függönyt. Azonban, el szereténk kerülni a szomszédok kíváncsi tekintetét, és nem akarjuk feladni magánéletünket, az áttetsző függönyök használata mindenképpen jó választás lesz. Az áttetsző függönyök sok természetes fényt engednek be, miközben védik a magánéletet, ugyanakkor otthonossá varázsolják a lakásunkat.

Nagy tükrök

Amennyiben lehet, helyezzünk el tükröket. Minél nagyobb a tükör, annál jobb lesz a hatás: az óriási tükrök mélységet adnak az adott helyiségnek, ami különösen előnyös a szűk folyosókon, vagy a kis ablakokkal rendelkező nappalikban és hálószobbákban. Lehetőség szerint a tükröt úgy helyezzük el, hogy a helyiség legfényesebb fényforrását visszatükrözze.

Világos színek

Kis helyiségekben érdemes miél világosabb színeket választani, melyek azt a benyomást keltik, hogy a szoba nagyobb. Választhatunk semleges, meleg, de hideg árnyalatokat is, mint a fehér, a bézs vagy akár a vilgosszürke. A magasságérzetet is hozzájárul a szoba méretének növeléséhez: amennyiben a mennyezetet világosabb árnyalatra festjük, mint a falat, akkor a szoba is magasabbnak fog tűnni.

Magas mennyezet

Sok antik épületben lévő polgári lakás szűk, ugyanakkor magas helyiségekkel rendelkezik. Itt rengeteg lehetőség bújik meg, melyek ígéretesebbek, mint gondolnánk. A plafonig érő könyvespolcok és a kreatívan elhelyezett növények által több szintet hozhatunk létre, amelyek vizuálisan bővítik a teret. A hálószobában magas fejtámlával rendelkező, világos színű kárpitozott ágyak elhelyezése vizuálisan nagyobbá teszi a teret. De gyerekszobában az emeletes ágyak alkalmazása is jó ötlet lehet. 

Nyújtsunk csíkokkal

Lopjunk ötletet a divatből: a legtöbb ember tudja, hogy a függőleges csíkok slankítanak, ami természetesen a szobákra is vonatkozik: egy finom csíkos tapéta által magasabbnak tűnik majd szoba is, távolabbinak mennyezet, a jól elhelyezett parketta pedig kevésbé csőszerűvé teszi a szűk helyiségeket.

Többfunkciós bútorok

Egy kis lakásban életünk jövője a többfunkciós bútorok használata felé terelődik. A nappaliban például egy ágyneműtartós, kihúzható kanapé ágyként, vagy az étkezőasztal íróasztalként, a hálószobában a komód fésülködőasztalként kitűnő szolgálatot tesz majd.

Filigrán bútorok

Amikor a kis lakások berendezéséről van szó, a lakberendezők szerint érdemes a minimalizmus szabályát követni: a kevesebb néha több. Lehetőség szerint csak néhány igazán fontos bútordarabbal rendezzük be a szobánkat, semmi esetre se zsúfoljuk túl azt. Kedvenceink közé tartoznak a filigrán darabok, melyek rendet és teret kölcsönöznek a helyiségnek.

Nyitott ajtók

Furcsának tűnhet, de a mindig nyitott ajtók a legkörnyezetbarátabb módja a kis terek nagyításának: ezzel a megoldással két kis szoba tényleg egy nagyobb szobává kombinálható. Amennyiben a falvastagság megengedi, építsünk be tolóajtókat, melyek így akár teljesen elrejthetők a falban.

Kevesebb dekoráció

A díszítés során kerüljük a kis terek tárgyakkal való zsúfolását, melyek miatt terjedelmesnek hat, és kisebbnek tűnik a helyiség. Okos és praktikus ötlet tudatosan korlátozottan, minimalista módon díszíteni.