Ügyvédekre az élet minden területén szükség van. Érdemes például már a házasságkötést megelőzően, ingatlan megvásárlása előtt, ingatlan bérbeadásakor, külföldi munkaszerződés aláírását megelőzően jogi tanácsadás keretében informálódni.

Ha kell egy jó ügyvéd

Családtagokkal, rokonokkal, munkatársakkal, munkahelyi vezetőkkel, szomszédokkal, vagy akár osztatlan közös tulajdonú ingatlannal kapcsolatban keletkező vitás ügyekben is előfordulhat, hogy jogi tanácsadás igénybevételére lesz szükségünk.

Azonban nemcsak magánemberként lehet szükségünk jogi tanácsadásra, hanem az üzleti életben, ahol akár 10-100 milliós tételek, akár milliárdok sorsa is múlhat ezen. Például a cégalapítás, de a felszámolás is elképzelhetetlen ügyvédi tevékenység nélkül. A vállalkozásunkban kötendő szerződések aláírását megelőzően is fontos, hogy az ügyvédünktől jogi tanácsot kérjünk.

Ha esetleg a rendőrséggel, adóhatósággal, bírósággal, végrehajtóval kerülünk kapcsolatba, ebben az esetben is elengedhetetlen, hogy megkeressünk egy ügyvédet, aki szakmai szemmel látja át a helyzetet, és jogi tanácsadás keretében megfelelő instrukciókkal fog minket ellátni, esetleg képviselni érdekeinket akár a bíróságon is, ha odáig kell elmenni.

A személyes jogi tanácsadás keretében az ügyvéd számunkra is érthetően fogja megvilágítani a dolgokat, hogy tisztában legyünk problémánk jogi hátterével is.

Ajándékozás

Vannak azonban olyan ügyletek, ahol nem kérdés, hogy szükség van-e az ügyvédre, mert bizonyos jogi aktusoknál kötelező. Mindenképp ilyen ügyek azok, amelyek az ingatlanhoz kapcsolódnak.

Ingatlan adásvételi szerződés, illetve ingatlan ajándékozási szerződés köthető ügyvéd nélkül is, azonban a tulajdonjog bejegyzéséhez a z ügyvédi ellenjegyzéssel ellátott szerződést be kell nyújtani a területileg illetékes Földhivatalhoz, és ezt csak az ügyvéd teheti meg.

Az ingatlan ajándékozási szerződés azért különleges jogügylet, mert itt is legalább két fél között jön létre. Nem elég az ingatlant valakinek odaajándékozni, az ajándékot a megajándékozandónak el is kell fogadnia, mert csak így lesz érvényes a szerződés, amit ügyvédi ellenjegyzés után be kell nyújtani a Földhivatalhoz, hogy a tulajdonjog bejegyzésre kerülhessen.

Léteznek olyan esetek is, amikor kifejezetten hasznos egy szakértő ügyvéd bevonása. Erre jó példa az ajándékozásnál az az eset, amikor a megajándékozott nem tartozik az illeték kedvezményezett körben, ekkor jobban megéri egy ingatlan adásvételi szerződés megkötése, 9% helyett 4% illetékkel.