A pontos idő meghatározása egy nagyon széles fogalmi sávot foglal magába, amit többféle kontextusokban is alkalmaznak manapság. Mivel a pontos idő egy fix időpontra vonatkozik és az idő kifejezés pedig egy bizonyos adott időszakra, képes az egyént a múltban, a jelenben és a jövőben szállítani. Így értve, az idő lehet az, amikor valami történik és az is amikor valaki él vagy élt.

Ebben az értelemben az idősor esetében egy eszközről beszélünk, ami kronológiai adatokat vagy időszakokat tartalmaz, amit grafikusan ábrázolnak.

Az idő mérése teszi lehetővé a nap megszervezését

Az ember egy napját az idő szabályozza, ami a pontos idő által lehetővé teszi, hogy szervezettebb életet élhessen, miközben mérheti a saját tevékenységére fordított pontos idő mennyiségét.

Az órák perceken, a percek másodperceken alapulnak, ezáltal az ember is könnyebben értelmezi az idő fogalmát. A múltunk során kifejezetten sokféle időmérési eszközt használtak a pontos idő meghatározására, ami olyannyira fontos, hogy nemzetközi szinten egyeztetik.

Az idő mérésének rendszere egészen a sumér civilizációig nyúlik. A sumér rendszer a megszokott tízes alap helyett alapként hatvanasat használ, azaz 60 perc van egy órában és 360 nap egy évben. Ezeknek az eszközöknek a tanulmányozásával foglalkozik a horológia.

A napóra például egy álló pálcát használ, amelynek az árnyéka egy órára osztott beosztásokra vetül, így ez az eszköz voltaképpen mindig a helyi időt mutatja. Az ókorban pedig a legpontosabb idő mérésére használt eszközök a vízórák voltak.

Ezzel pedig elérkezett az, amikor éjszaka is láthatták az időt. De beszélhetünk a homokóráról is, amin a pontos idő a homokszemek folyásával megegyezően telik, ahogyan sokan gyertyákat, tömjénfüstölőket használtak az idő meghatározására. Hétköznapjainkban már az órát használjuk az egy napnál rövidebb idő általános leírására, aminek segítségével a lehető legkönnyebbé vált a pontos idő meghatározása, és naptárt, ha hosszabb időre van szükségünk adatokra.

A legpontosabb időmérésre alkalmas eszköz az atomóra, ami millió évekig másodperces pontossággal működik.