Az emberekhez hasonlóan a kutyák is szenvedhetnek szorongásos rohamoktól. Ennek súlyossága és gyakorisága a különböző fajtáknál eltérő. A szorongás jelei közé tartozik az ásítás, a túlzott nyalogatás vagy rágás, az agresszió, a járkálás, az ugatás és a nyugtalanság. Mit tegyen tehát, ha észreveszi, hogy kutyája a fenti tünetek bármelyikét mutatja? Szerencsére számos lehetőség van! Íme néhány módszer, amellyel segíthetsz kutyádnak, hogy kevésbé érezze magát szorongónak és stresszesnek.

  • Távolítsa el a kiváltó okokat

Ha észreveszi, hogy valami konkrét dolog szorongást okoz a kutyájának, lehetőség szerint távolítsa el ezt a stresszforrást. Sok kutya stresszel a hangos hangok hallatán vagy idegenek közelében való tartózkodás miatt. Ha ezek közül bármelyik is szorongást kelt kutyájában, kerülje őket, amennyire csak lehetséges. Néha nem kivitelezhető, hogy megvédje kutyáját a kiváltó okoktól. Például a szomszéd tűzijátékot gyújthat, vagy olyan látogatót kap, akit a kutyus nem ismer. Ehelyett lehet, hogy meg kell találnia a szorongás kezelésének módját, különösen, ha ez a probléma súlyosbodik.

  • Használjon CBD-olajat

Az emberek már jó ideje használják a CBD-olajat fájdalom, szorongás, depresszió és egy sor más egészségügyi probléma kezelésére. Kiderült, hogy ugyanilyen hatással van a kutyákra is. A kutyáknak szánt CBD a szerotoninszint szabályozásával enyhítheti a szorongást. Valójában a CBD-olaj úgy működik, mint egy antidepresszáns. Ha CBD-olajjal dúsított finomságot adsz a kutyádnak, az természetes módja annak, hogy segíts a feszültségén.

  • Gyakoroltassa a kutyáját

Vigye el a kutyáját sétálni, vagy játsszon vele rendszeresen, hogy csökkentse a szorongását. Mivel a szorongás egyik leggyakoribb oka az, amikor a kutyát elválasztják a gazdájától, a kutyusával való együttlét, mielőtt el kell mennie, jelentős változást hozhat a stressz-szintjében. A testmozgás nem csak kifárasztja a kutyát, így az szundikálni fog, amíg Ön távol van, de egy jó edzés endorfint, azaz jó közérzetet keltő hormonokat is felszabadít. Gondoljon arra, hogy egy kemény edzés után hogyan érzi magát – energikusnak és boldognak. A kutyája is így fog érezni, ami sokkal könnyebben kezelhetővé teszi a távozást.

  • Kapcsolja be a zenét vagy a tévét

Egy másik módja annak, hogy segítsen a kutyusnak a szeparációs szorongás legyőzésében, a média  felhasználása. Ha úgy dönt, hogy zenét játszik, keressen egy olyan állomást vagy készítsen egy lejátszási listát, ahol reggae, lágy rock vagy klasszikus zene szól, és tartsa alacsonyan a hangerőt. Ha a média túl hangos, az valószínűleg fokozza a kutya idegességét.

Alternatív megoldásként hagyja bekapcsolva a tévét a kölyökkutyának. Akár hiszi, akár nem, vannak kifejezetten kutyák számára készült állomások, amelyek célja, hogy stimulálják a kölyökkutyája érzékeit. Úgy tűnik, a kutyák szívesen nézik az állatokat, különösen más kutyákat a tévében. Azonban minden kutyának megvannak a maga kedvencei és ellenszenvei, így lehetséges, hogy a kutyust egyáltalán nem érdekli a média. Győződjön meg róla, hogy kipróbálja a zenelejátszást vagy a tévénézést a kölyökkutyával, mielőtt egyedül hagyja bármelyik mellett.

  • Adjon időt a kutyájának

Ha a kutyát egy rövid időre ketrecbe teszi , az nem büntetés. Függetlenül attól, hogy viselkedik a kutyája, vagy más szorongó viselkedést mutat, ha megmutatja a kutyájának a ládáját egy csendes szobában, és időt ad neki, hogy megnyugodjon. Tegye a teret a lehető legmegnyugtatóbbá. Kapcsolja le a villanyt, vagy használjon lámpát a szoba halvány megvilágítására, játsszon lágy zenét, és használjon aromaterápiát. Ami a kiskutya ketrecét illeti, tegyen bele olyan tárgyakat, amelyek megnyugtatják a kutyát, például egy VetBedet, takarót vagy kedvenc játékát.

  • Menjen el az állatorvoshoz

Ha nem talál módot arra, hogy segítsen kutyájának a szorongásán, vagy a szorongása egyre rosszabbnak tűnik, hívja fel az állatorvost. Lehet, hogy kutyája valamilyen alapbetegség miatt ideges, amit az állatorvos tud kezelni. Az állatorvos fizikális vizsgálatot végezhet kutyáján, és vérvizsgálat  is készülhet, hogy kizárja az esetleges orvosi problémákat. Ha ezek a vizsgálatok nem mutatnak ki semmi szokatlant, a legjobb megoldás a gyógyszeres kezelés lehet. Ezenkívül az állatorvos beutalhatja Önt egy állatorvosi viselkedésszakértőhöz. Ez az orvosszakértő a háziállatok szorongásának és félelmének kezelésére specializálódott.

A lényeg

Ha kutyája szorongásos hajlamoktól szenved, ne bosszankodjon. Sok minden enyhítheti a kutyakölyök aggasztó érzéseit.

Figyelem! Ez a cikk csak a szórakoztatást szolgálja, és nem számít orvosi vagy állatorvosi tanácsnak!