Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha van padlóösszefolyó a fürdőszobában, hiszen bármilyen csőtörés vagy gép meghibásodás esetén a kifolyó víz ezen az lefolyón keresztül könnyedén távozik. Ha nem került beépítésre, akkor a víz komoly károkat képes okozni.

Két probléma alakulhat ki ezzel az összefolyóval kapcsolatosan. Az egyik a feljövő bűz, a másik pedig a dugulás. Ebben a cikkben szeretnénk megosztani, hogy mit érdemes tenni, ha eldugult a padlóösszefolyó és hogyan lehet ezt megakadályozni.

A dugulás megelőzése

Mivel több helyről is ezen az összefolyón keresztül folyik le a víz, így még nagyobb a valószínűsége, hogy probléma alakul ki a területen. Akkor vagyunk a leghatékonyabbak, ha teszünk a dugulás megelőzéséért.

E nem igényel sok erőfeszítést, csak emeljük le a rácsot, húzzunk gumikesztyűt és kézzel szedjük ki a felgyülemlett szennyeződést. Helyezzük vissza a rácsot és már készen is vagyunk. Ez összesen 5 percet vesz igénybe, s ha néha megtesszük, akkor elkerülhetjük a kellemetlen szagokat és a duguláselhárítás megrendelését.

Kellemetlen szag

Abban az esetben alakul ki a gyomorforgató szag, ha nagy mennyiségű szennyeződés rakódik le a padlóösszefolyóban. A mosógépben mosott ruhákból kivált pamut darabok, a fürdésnél bekerült szappan, hajszálak, szőr, por és kosz együttesen alakítja ki a dugulást.

A kellemetlen szag felhívja a figyelmünket, hogy ha nem oldjuk meg a problémát időben, akkor duguláselhárítási szakember segítségét kell hívnunk.

Túlfolyás

Amennyiben egyszerre használjuk a zuhanyt és a mosógépet, vagy éppen leeresztjük a kádat, időnként előfordulhat, hogy a víz kifolyik a padlóösszefolyón.

Ennek oka, hogy egyszerre sok víz érkezik bele, és az esetleges lerakódások miatt a víz nem tud gyorsan távozni. Ilyenkor nincs mást tenni, mint eltávolítani a szennyeződéseket, majd forróvizet önteni a lefolyóba.

Dugulás esetén

Ha nem vettük időben észre a jeleket és a dugulás kialakult, laikusként csak a korábban is említett módszert tudjuk alkalmazni. Távolítsuk el a szennyeződést és reménykedjünk, hogy a víz lefolyik. Ha nem így történik, akkor szakember segítségére van szükségünk.

A duguláselhárító szakemberek elérhetősége az interneten könnyen megtalálható, de minden esetben érdemes ellenőrizni a szolgáltató weboldalát is a referenciák után kutatva.