Szóval elhatároztad, hogy lefogysz. Igazán dicséretes! Nem holnap és hétfőn akartad elkezdeni, hanem már bele is kezdtél. Fogyókúrát tartasz, netalán edzel és most mégsem tudod, hogy  miért is nem fogysz.

Először is tudnod kell, hogy alapvetően ezek a fogyókúrák amiket híres emberek ajánlgatnak, netán egymástól kapjátok meg a “tuti tippet”, vagy az interneten olvasod hangzatos címekkel – nos, ezek csak ideig-óráig működnek.

Legtöbbször azért mert úgynevezett megvonásos étrendről beszélünk ilyenkor. Azaz ezt vagy azt az étel fajtát nem eheted, esetleg valamelyik alapanyagot kell kihagyni az étrendedből. Ez legtöbbször oda vezet, hogy egyszer majd nem tudsz ellenállni, és felborul minden.

Innentől kezdve ráveted magad arra az ételre, amit eddig tiltott volt, és a 2-3 hónap alatt elért eredményed dupláját szeded vissza. Ez az úgynevezett jojó effektus.

Miért nem tudsz lefogyni?

Nézzük tehát az okokat, hogy miért nem tudsz lefogyni az edzés és a diéta ellenére. Az első ok az lehet, hogy nem vagy következetes. Ha egyik héten egyszer sem edzel, a másik héten meg kétszer kimész kocogni, attól még nem fog gyors változás mutatkozni. Ha az segít, a sportot végezd online rádió hallgatás közben, ma már olcsón elérhetők a korlátlan internet csomagok, melyekkel futás alatt is élvezheted a kedvenc számaidat.

Ha mégis következetesen, kitartóan edzel, akkor pedig jusson eszedbe, hogy izmokat építesz, aminek nagyobb a tömege mint a testzsírnak. Ezért én például sokkal jobban szeretek centizni, mint mérlegelni.

Akkor sem fogsz lefogyni, ha teljes étkezéseket hagysz ki. Bármilyen paradoxnak is tűnik, ha éhezteted a szervezetet nem fogsz fogyni, mivel a szervezet minden egyes molekulát megköt, mert nem tudja, hogy mikor jut legközelebb tápanyaghoz. Egyél naponta ötször, egyre kevesebbet, hogy szépen lassan összemenjen a kitágult gyomrod.

Igaz a mondás, hogy a fogyás legnagyobb része a helyes táplálkozáson múlik, míg a kisebb része a mozgáson, vagyis az edzésen. Ha nagyon helytelenül táplálkozol, következetlen vagy, hiába mész le az edzőterembe heti többször is, nem fogsz tudni lefogyni.

És végül: mindig legyél türelmes: ne feledd, amit évek alatt szedtél fel, nem fogod tudni két hónap alatt leadni. Ne dőlj be a villámdiétáknak, és a csodaszereknek. A fogyás titka röviden: életmódváltás.