Amikor szivattyút keresünk, akkor sokféle típussal találkozhatunk, búvárszivattyúval, kerti szivattyúval, szennyvízszivattyúval vagy más változatokkal. Bizonyos esetekben néhányat ki tudunk zárni, például a szennyvízszivattyúnál már a neve is mutatja, mire való. De mi a helyzet a másik két, említett típussal?

Mire való a búvárszivattyú?

A búvárszivattyú alapvetően a fúrt kutakban használható, mivel a gép testében egy búvármotor kapott helyet, ennek ereje képes kitermelni a vizet. Fontos tudni róla, hogy a vízben lebegő szennyeződések továbbítására nem alkalmas, ezért nem lehet a szennyvíz szivattyúzására használni.

A motor a gép alján kap helyet, és a szivattyú hidrofején átáramló víz hűti a működése közben. Ezért figyelni kell arra, hogy ne fusson szárazon, hiszen ilyenkor nem lesz, ami a képződő hőt elszállítsa a motor irányából még akkor sem, ha maga az eszköz vízbe merül. Az ásott kutakban történő felhasználáskor a búvárszivattyúra köpeny kell, és ugyanez a helyzet, ha tartályokból vagy másféle tárolókból továbbítanánk a vizet.

búvárszivattyú

Az, hogy melyik a megfelelő típus, az mindig az adott kúttól függ, mivel sokféle paramétert kell figyelembe venni. Ha nem értünk hozzá, akkor előfordulhat, hogy a szivattyú teljesítményét túl- vagy alul méretezzük, ezért érdemes mindig kikérni egy szakember segítségét.

Mire való a kerti szivattyú?

A kerti szivattyú egy sokoldalúan használható gép, mivel felhasználható a kertben termesztett zöldségek locsolására, de akár a ház nyomásfokozására is. Ilyenkor hidrofor szivattyúként üzemel, és meg tudja oldani, ha valamilyen ok miatt alacsony az épületben a víznyomás.

Egy kerti szivattyú helyhez kötötten is telepíthető, de elérhető hordozható változatban is. Utóbbi esetben fül gondoskodik a kényelmes fogásról a szállítás közben, az áramot pedig a hozzá adott kábel biztosítja. A ki/be kapcsoló segítségével a készülék már kényelmesen üzemeltethető.

kerti szivattyú

Ez esetben is igaz, hogy ha nem értünk az adott géphez, akkor érdemes szakértő segítségét igénybe venni a kiválasztáshoz. Kerülni kell a túl gyenge márkákat is, mivel ezek sokszor hamar tönkre mennek, ráadásul az alkatrész utánpótlás sem minden esetben megoldott. A legjobban akkor járunk, ha egy megbízható szivattyú webáruházat keresünk, ahol a szakértő munkatársak minden kérdésre választ adnak, és segítenek kiválasztani a megfelelő terméket.