Az avokádó nemcsak ízletes, de nagyon egészséges is. Gazdag omega-savakban, amelyek jótékony hatással vannak az agy munkájára és az egész keringési rendszerre.

Különböző változatai léteznek. Az avokádó legnépszerűbb alkalmazása a guacamole, és számos saláta összetevője is.

Avokádó – miért érdemes fogyasztani?

Az avokádó elsősorban telítetlen és egyszeresen telítetlen zsírsav. Ezek a vegyületek vírusellenes, antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Az avokádó kiváló omega-3 zsírsavforrás, ugyanazok, amelyek megtalálhatók többek között halakban.

Nekik köszönhetően az agy hatékonyabban működik. Gyorsabban tanulunk és emlékezünk az új információkra. Érdemes megjegyezni, hogy ezek a savak szükségesek az agy idegsejtjeinek újjáépítéséhez. Ezért az avokádót a lehető leggyakrabban kell használniuk Alzheimer-kórban vagy demenciában szenvedő betegeknél.

Ezenkívül az omega-savak jótékony hatással vannak a keringési rendszer munkájára. Nemcsak a szív munkáját támogatják, hanem megakadályozzák a koleszterin lerakódások kialakulását is. Jelenlétük egyenes út az érelmeszesedéshez.

A gyümölcs sok káliumot is tartalmaz, amely segít a vérnyomás szabályozásában. Ezért ajánlják az avokádót különösen magas vérnyomásban szenvedőknek.

Avokádó – tápértékek

A gyümölcs gazdag A-, E- és C-vitaminban. Közülük az első javítja a bőr megjelenését, valamint jótékony hatással van a látásra és véd az ún. éjszakai vakság ellen.

A C- és E-vitamin az egyik legerősebb antioxidáns. Mindkét vegyület küzd a szabad gyökök ellen, amelyek hozzájárulnak a neoplasztikus változások kialakulásához.

Ezenkívül a C-vitamin javítja az immunitást és felgyorsítja a bőr regenerálódását. Másrészt az E-vitamin – az úgynevezett fiatalság vitaminja – lelassítja az öregedési folyamatokat és javítja a termékenységet.

Bár az avokádó nagyon egészséges, ugyanakkor nagyon kalóriatartalmú is. 100 gramm gyümölcs 160 kcal-t tartalmaz.