A linképítés egy nagyon fontos online marketing tevékenység, ami nélkül szinte egyetlen oldal sem tudna fennmaradni. Nagyon népszerű lett az utóbbi időben, főleg a keresőmotorok fejlődésével.

Régebben másképp működött a SEO

Korábban találatok rangsorolásában csak az játszott szerepet, hogy a keresett kifejezés milyen gyakorisággal fordul elő bizonyos oldalakon. Az utóbbi években már az algoritmus azt is figyelembe veszi, hogy az adott oldalra hány darab és milyen minőségű link mutat.

Ez az egész abból az elméletből indult ki, hogy, ha egy weboldal jó és az emberek számára megnyerő informatív tartalommal rendelkezik, akkor az emberek úgy is megosztják és hivatkozni fognak rá, ha viszont érdektelen tartalommal bír, akkor senki nem fog rá hivatkozni, tehát nem is fontos. Ha jól szeretnénk linket építeni akkor bizonyos dolgokra figyelnünk kell.

Fontos, hogy hasonló profilú oldalak hivatkozzanak az oldalunkra, ugyanis értékesebb az az link, amit egy szakmabeli oszt meg. A keresőmotor figyelembe veszi, hogy az az oldal, ami ránk hivatkozik, hány másik oldalra hivatkozik rajtunk kívül. A találatok rendezésénél próbálják kiszűrni azokat az oldalakat, amikre olyan weblapok hivatkoznak, amik több ezer másikra is, ugyanis valószínűsíthető, hogy tömeges üzleti linképítésről van csak szó.

A linképítés egy fontos feladatot old meg

Egy másik fontos szempont, hogy a mi oldalunkra több oldal is hivatkozzon. Egy darab kiépített linkkel nem megyünk túl sokra, viszont 15-20 hivatkozás már igen is számottevő változásokat hozhat.

Sokat segít az is, ha a ránk hivatkozó weblap jó statisztikákkal bír. Ha mondjuk tele van ötcsillagos értékeléssel, sokkal értékesebb lehet egy általa megosztott link.

Így, hogy látjuk, hogy mennyire összetett és bonyolult feladat ez a linképítés, gondoljunk bele, hogy ez csak egy apró része az egész keresőoptimalizálásnak. A népszerű weboldalak folyamatos fejlesztésen és karbantartáson mennek keresztül, hogy vezető pozíciójukat megtarthassák.

Szakemberek tömkelege szükséges egy jó találati hely megszerzéséhez és megtartásához egyaránt. Több vállalkozás is alapult hasonló tevékenységgel, akik szükség esetén készséggel segítenek benne.

Ha saját magunk szeretnék elvégezni ezt az összetett munkát, akkor rengeteg blogolvasásra és utánajárásra lesz szükségünk és nagyon mélyen bele kell magunkat ásni a témába. Persze ha kilobbizzuk egy csomó weboldalnál, hogy lennének-e olyan kedvesek, hogy megosztják a linkünket, könnyen előfordulhat, hogy viszonoznunk kell a szívességet, esetleg pénzben kell kiegyenlíteni a tartozásunkat.