A kakukkfűnek több mint háromszáz változata ismert, valamennyi más ízt kölcsönöz az ételnek. Itthon leginkább a kerti kakukkfű vagy másképp a mezei kakukkfű a használatos. Jellegzetes, füstös, aromás illata van, ami leginkább a kámforra emlékeztet bennünket. A kaporlevél őrleménnyel ellentétben a kakukkfű a szárítást követően nemhogy mérsékeltebb, de épp ellenkezőleg, intenzív hatású lesz, ezért érdemes figyelni az adagolására, ha nem szeretjük az erős ízeket.

A kakukkfű a konyhában

Házi Arany webáruházunkban a kakukkfű egész és morzsolt változatban egyaránt megtalálható, aromazáró csomagolásban, különböző kiszerelésben. Latin neve, Thymus és a görög elnevezés, a Thymos a füstös hatásra utalnak. Népiesen nevezik balzsamfűnek, kakucskafűnek, tömjénfűnek, töményfűnek vagy vadcsombornak is.

Ugyan leggyakrabban a növény leveleivel fűszerezünk, de minden része felhasználható, így a megszárított és kis csomókba kötött ágai is. Ezeket levesekhez, szószokhoz, vagy erdélyi szokás szerint a fővő töltöttkáposztához adva, majd a főzést követően eltávolítva harmonikus ízhatást érhetünk el.

A magyar konyha előszeretettel használja a nehezen emészthető ételek fűszerezésére, mint a hüvelyesekből (bab, borsó) vagy káposztából készülő levesek, főzelékek.  Egészen különleges lesz a töltött káposzta is, ha kakukkfüvet teszünk mellé. Remek kiegészítője sülteknek, halételeknek, vadasoknak, mártásoknak, szószoknak és egyes salátákhoz is jól illik.

A májjal szintén kitűnően kiegészítik egymást, így házi kenőmájasok, májas hurka, véres hurka és kolbászfélék töltésénél sem szabad elfelejtkezni a fekete bors és a bazsalikom mellett erről a fűszerről.

A kaporhoz hasonlóan üde ízt kölcsönöz a körözötteknek, fűszervajaknak vagy a különböző növényi olajoknak és házi eceteknek is. Jól kiegészítik egymást a majoránnával, a rozmaringgal, a babérlevéllel, a petrezselyemlevéllel, a zsályával és a szerecsendióval is.

A kakukkfű azonban eredetileg a mediterrán vidékekről érkezett hozzánk, ahol már évezredek óta az egyik alapvető ízesítőnek számít. A világnak ezeken a tájain a paradicsomos ételek, tejszínes tészták, a pizza, a halak vagy sült húsok ugyanúgy elképzelhetetlenek nélküle, mint oregánó vagy bazsalikom nélkül. A görögök, olaszok, de a franciák és a bolgár szakácsok is előszeretettel használják ezt a fűszert.

A kakukkfű térhódítása

A kakukkfű fűszerként és gyógyszerként már az ókorban kedvelt volt a mediterrán népek körében. Ez az árvacsalánfélék családjába tartozó szárazságot jól tűrő, fénykedvelő, igénytelen növény a szikes, sziklás vidékeken is túlélt mindent, ezért bőven volt belőle.

Az ókori görögök Aphrodité istennő templomában égették illatos füstje miatt, az egyiptomiaknál a mumifikáláshoz szükséges balzsam egyik összetevője volt.

Nemcsak a mediterrán vidéken volt az istenek kedvelt növénye. A középkori Angliában úgy tartották, hosszú életet ad, ezért a lovagi viadalok előtt a hölgyek kakukkfű ág felett lebegő méhet varrtak lovagjaik vállszalagjára.

Amit a kakukkfű az egészségünkért tehet

Mint a tudomány megállapította, a kakukkfű mérsékletes fogyasztása valóban hozzájárulhat ahhoz, hogy magas kort érjünk meg. A növény a vitaminok, ásványi anyagok, rostok fehérjék és flavonoidok tárháza. Ezeknek köszönhetően erős antioxidáns és képes védelmet nyújtani a szabadgyökök káros hatásaival szemben.

A népi gyógyászatban régóta alkalmazzák a kakukkfűből készült teát és a kakukkfű-tinktúrát a felső légúti megbetegedések gyógyítására. Gondoljunk csak arra az erős, jellegzetes ízű kanalas orvosságra vagy cseppre, amit gyerekkorunkban legkevésbé sem szerettünk, de pár nap alatt csodát művelt a legerősebb köhögéssel is!

Emésztést segítő, étvágyfokozó tulajdonsággal bír, valamint alkalmazható gyomorbántalmak, puffadás, szélgörcsök esetén. Fertőtlenítő, antibakteriális és gyulladásgátló hatása miatt az ókori rómaiak a lakóhelyiségekben is helyeztek el kakukkfű csokrokat, amolyan ókori légtisztítóként.

A középkor óta használják vérzési rendellenességek esetén a nők, de terhes és szoptató anyáknak nem javasolt! Olaja sebfertőtlenítőként ismert, a fürdővízbe cseppentve azonban a hasi görcsöket is megszünteti, enyhíti a fáradtság tüneteit és erősíti az immunrendszert. Gyógynövényes alvópárnába kakukkfüvet téve az alvással kapcsolatos panaszokat is elfelejthetjük, de depresszióra is ajánlja a szakirodalom