Lajcsi szelet

A sütemény eredetéről nincsenek pontos információk, így a már hagyományosnak, régiségnek számító édesség nevének eredetét is homály fedi. A Lajcsi szelet tökéletes választás minden alkalomra, hiszen nem csak egy hétköznapi napon készíthetjük el, hanem családi összejöveteleken, karácsonykor, s húsvétkor is.

Fajtái

Leggyakrabban a háromlapos verzióval találkozunk, hiszen a hagyományos Lajcsi szelet receptje szerint a három tésztalap közé egy réteg vaníliaízű krém, s egy réteg puncsízű krém kerül. Mint minden sütiből, ebből is többféle változat terjedt el. Van, aki csak puncspudinggal készíti a krémét, s van, aki négy lapból álló desszertet készít belőle.

Recept

A Tutirecept oldalán a hagyományos, három tésztalapos változat található meg, így lentebb annak a receptjét olvashatjátok el.

Tésztához: 2 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál méz, 2 db tojás, 15 dkg cukor, 5 dkg vaj, 40 dkg liszt, 2 kiskanál szódabikarbóna.

Krémhez: 1 csomag vaníliás pudingpor, 1 csomag puncs pudingpor, 2 × 3 dl tej, 1 vaníliás cukor, 2 cl rum vagy rumaroma, 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor.

lajcsi szelet

A lisztbe keverjük el a szódabikarbónát, a többi hozzávalót egy tálba tesszük és gőz felett 5 percig kevergetés közben felfőzzük, levesszük a tűzről és belekeverjük a lisztet. A tésztát három felé osztjuk és darabonként kb. 23×34 lapot nyújtunk belőle. A lapokat villával megszurkáljuk, hogy ne hólyagosodjon. 180 fokon kb. 8-10 perc alatt megsütjük.

A 3 – 3 dl tejben felfőzzük a pudingporokat. Ha kész, akkor a vaníliásba a vaníliás cukrot, a rózsaszínbe pedig a rumot tesszük. Megvárjuk míg a pudingok kihűlnek. A vajat a porcukorral kikeverjük és kettéválasztjuk, és a kétfajta pudinghoz keverjük. Először a puncsos krémmel kenjük meg az első lapot, a következőt a vaníliás krémmel, és ráhelyezzük a 3. lapot.

Díszítés

Tetejére: 10 dkg étcsokoládé, 5 dkg tejcsokoládé, 1+1 evőkanál étolaj

Érdemes a tetejét mintás alakzatban bevonni csokoládéval, hiszen így a vendégeink számára biztosan ellenállhatatlan, guszta süteményként tálalhatjuk. A mintás bevonáshoz ét- és tejcsokoládéra is szükségünk lesz. Az első lépésként az étcsokoládét felolvasztjuk egy kevés étolajjal, s bevonjuk vele a süteményünk tetejét. Miután sikeresen eloszlattuk a csokit a tetején, felolvasztjuk a tejcsokoládét is, de ezt már csak csíkokban visszük a sütire, illetve utána a csíkokat egy kés hegyével széthúzzuk, hogy mintákat kapjunk.

Legalább 1 napig állnia kell hűtőben, hogy megpuhuljon.

Fanta szelet

fanta szelet

Sokunk egyik kedvenc süteménye a Fanta szelet, amely az egyik legismertebb túrókrémes süti. Az alapja egy kakaós piskóta, melyre a túrókrém kerül, s azt fedi be az isteni finom zselés narancskrém réteg. Télen-nyáron jól esik, hiszen nyáron hűsít, télen pedig az ízharmóniájával kápráztat el. A kakaós puha lap és a citromos túrókrémes tökéletesen harmonizál a zselés Fanta krémmel. Bármilyen alkalomra illő sütemény, hiszen ünnepekkor, de családi összejövetelekkor is rendkívül jól mutat.

Többféle üdítővel is elkészíthető a zselé, a Fanta mellett még Colával szokták készíteni, ekkor a receptben lévő Fanta mennyiséget kell ugyanannyi Colára kicserélni.