A nikotin olyan szerves vegyület, mely az alkaloidok közé tartozik. Az alkaloidok a flórában elterjedt, bázikus karakterrel rendelkező nitrogén tartalmú másodlagos anyagcseretermékek.

A nikotin nagyon erős méreg. Nemcsak lenyelve fejti ki hatását, de bőrön keresztül, illetve belélegezve is felszívódhat. Akár halálos is lehet, ezért hatásos növényvédő szer.

Ha a nikotin szót halljuk, rögtön a cigaretta jut az eszünkbe, pedig ez az anyag sokszor gyógyszerként is használható.

A nikotin hatása

A cigaretta elszívása során füstöt lélegzünk be, melynek 90 százaléka eljut a tüdőnkből a véráramba, onnan pedig 8 másodperc alatt az agyba. A nikotin pontosan úgy hat a szervezetünkre, mint a kábítószerek. Serkentő hatású, fokozza a dopaminelválasztást, mely jó hangulatot, örömet okoz, megnyugtat, csökkenti a feszültséget, az éhségérzetet.

A cigaretta olyan élvezeti cikk, mely az egész világon elterjedt szokássá vált. Papírba csomagolt és apróra vágott dohányból áll.

Az elelektromos cigaretta

Az elektromos cigaretta, a köznyelvben „e-cigi” egy olyan elektronikus termék, mely nikotin tartalmú pára fogyasztását teszi lehetővé. Lehet egyszer, vagy többször használatos, utántöltős vagy patronos.

Nemcsak forgalmazását, de használatát is törvény szabályozza.

Az e-cigi liquid

Az e-cigi liquid egy olyan ízesített folyadék, mellyel az elektromos cigaretta patronja, illetve kazánja megtölthető. Maga a folyadék alacsony hőfokon gáz halmazállapotra vált át. A hevítést az elektromos izzószál adja, melynek működéséhez az áramforrást az akkumulátor biztosítja. Ezáltal a készülék mobil, bármikor bárhová magunkkal vihetjük.

Az e-cigi liquid folyadék propilén-glikol, vagy növényi glicerin, de általában mindkettőt tartalmazza. Ezek segítségével jön lére a füst, mely a valódi dohányzáshoz hasonlító érzést nyújtja. Olyan, mintha egy kicsit édeskésebb levegőt szívnánk be.

A további ízélmény fokozására vagy természetes, vagy pedig mesterséges aromát adagolnak az e-cigi liquid anyagához, valamint nikotint is. Ez utóbbi nem kötelező összetevő, léteznek nikotinmentes e-liquidek is.

Ez a bejegyzés arra szolgál, hogy informálódjunk, és nem számít dohánytermékek vagy az azokat helyettesítő termékek, illetve a dohányzás propagálásának!